NIEUWS

Steeds meer verzekeraars geloven in mindfulness bij burn-out.

Mindfulness zweverig? Niet volgens de zorg-verzekeraars. Vanaf 1 januari 2019 vergoedt VGZ mindfulness-trainingen in het aanvullende pakket en worden huisartsen door onder andere informatiebijeenkomsten gestimuleerd vaker mindfulness voor te schrijven.
 
VGZ telt 2,1 miljoen verzekerden, waarvan meer dan driekwart een aanvullende verzekering heeft, en is daar-mee de tweede zorgverzekeraar van het land. Vijf jaar geleden nam de verzekeraar bij beginnende burn-out klachten als eerste een vergoeding voor mindfulness-trainingen op. De mindfulness-trainingen worden bij verzekerden steeds populairder, merkt de verzekeraar.

Vanaf 1 januari worden de mindfulness-trainingen volledig vergoed bij licht-depressieve en burn-out klachten vanuit alle aanvullende pakketten. 
'We vinden dat dokters vaak onbewust te snel en te vaak medicijnen voorschrijven. Dat is niet goed voor mensen', zegt woordvoerder Dennis Verschuren.
Mindfulness is simpel gezegd een manier om je aandacht te trainen waar-door je stil staat bij wat er nu gebeurt. Het tegen-overgestelde dus van handelen op de automatische piloot. 
Werknemers doen steeds meer aan mindfulness, constateert het Radboud Universitair Medisch Centrum. Zij zien ook dat door trainingen bij ver-schillende beroepsgroepen stress, angst en burn-out klachten verminderen. Verder zijn er volgens het academische ziekenhuis aanwijzingen dat mindfulness positieve effecten heeft op ons werken, zoals een hogere productiviteit, meer werk-bevlogenheid en betere communicatie.

Univé

VGZ vergoedt jaarlijks een mindfulness-training tot 350 euro. Ook zusterorganisatie Univé vergoedt mindfulness, inmiddels zo'n drie jaar. Bij burn-out klachten wordt een training tot eenzelfde bedrag vergoed. Zilveren Kruis vergoedt mindfulness ook in de aanvullende verzekering, tot 250 euro. VGZ gaat niet alleen de trainingen vergoeden en huisartsen bijscholen, ze breiden ook hun mindfulness-app uit. 
'Het is een groeiend probleem dat mensen steeds meer onnodig medicijnen slikken en dat veel mensen uitvallen met een burn-out', zegt Verschuren. 'Natuurlijk scheelt het ook de zorgverzekeraar zelf geld, erkent hij 'Maar als mensen in de medische molen terechtkomen, kost dat de maatschappij meer geld, en zal dat uiteindelijk terug te zien zijn in de premie.'
VGZ heeft ,,er geen business case op los gelaten of en in welke mate mindfulness het medicijngebruik gaat terugdringen". 
Verschuren: 'We denken wel dat mindfulness daarbij helpt, en we denken ook dat huisartsen en onze klanten nog niet voldoende van mindfulness afweten. Daarom gaan we het stimuleren.'

Marleen Luijt 11-10-18, AD

Astmapatienten lopen New York City Marathon!


In november 2007 hebben 25 astmapatiënten, een chronische aandoening van de luchtwegen, hun grenzen verlegd!


Zij waren geselecteerd uit meer dan 100 mensen met astma om de New York City Marathon van 42,195 kilometer te lopen. Vanaf maart 2007 begint hun grote avontuur. Astma is wat hen bindt. Acht maanden lang hebben zij intensief getraind. De begeleiding van de longarts Shelley Overbeek, Guido Vroemen als looptrainer/sportarts en Hartono Ngadimin als coach voor de adem en de ontspanning. Als ambassadeurs hebben zich Lornah Kiplagat, Fanny Blankers en Wim Verhoorn gemeld. 


Voor mij als coach is dit van waardevolle betekenis. Mensen met een geschiedenis van ziekenhuis in en ziekenhuis uit te trainen, dat adem een schakel is tussen lichaam en geest. De deelnemers met astma in te laten zien, dat het trainen van de lichamelijke conditie en het trainen van de mind tot dergelijke prestaties kunnen leiden. Natuurlijk zal de aandoening niet genezen, het is immers een chronische aandoening, maar de aandoening zal hen niet meer beperken. Beweging en ontspanning is een uitstekende combinatie!


Karin de Bie: ‘Naarmate onze vertrekdatum nadert gebeurt er iets wonderlijks. Astma was de bindende factor toen we begonnen. Heel wat deelnemers hebben als kind in astmacentra gezeten. Voor anderen heeft het grote consequenties gehad voor hun studie of beroep. Maar inmiddels rept niemand meer over het A-woord. Gesprekken met elkaar gaan over blessures en het moordende trainingsschema. De lopers zijn zo fit geworden dat hun astma geen beperking meer is om te presteren. Een wonderlijke gewaarwording. Iemand zegt: ‘Ik ben geen patiënt meer. Ik ben nu een sporter met astma”.

Hartono Ngadimin werkt met de driehoek denken – gevoelens – adembeweging. Met deze driehoek is ingegaan over welke gedachten er zijn over hun aandoening en wat deze aandoening voor consequenties heeft op hun manier van gedragen en hoe zich dat laat zien in de adembeweging. Door mindsetting hebben zij de gedachten van astma minder op de voorgrond kunnen plaatsen en is hun houding van “ziek voelen” omgeslagen naar fit en “gezond voelen”. 

Hardloopclinic Nieuwland was klaar voor de marathon.


Na een paar weken trainen waren de deelnemers van Hardloopclinic Nieuwland  in staat vijf kilometer hard te lopen. Ze trainden voor de marathon van Amersfoort.


Het initiatief van Hartono Ngadimin om een gezonder leefklimaat te creeeren en om samen met wijkgenoten meer te bewegen werd ondersteund door de Amersfoortse wethouder Buijtelaar. Voor deze gelegenheid liep de wethouder sportief met de deelnemers mee. De wijkgenoten waren zo enthousiast om samen de marathon te lopen, dat er extra trainingen werden ingelast. Alle wijkbewoners konden hier gratis aan deelnemen.

'Hardlopen is meer dan alleen maar rennen.'


Een bijzondere hardloopclinic in Amersfoort ter voorbereiding op de Vijverloop.


Op 11 juni 2016 organiseerde New & United in Nieuwland de Vijverloop. Er was een Kidsrun van 1 km, een 5 km en een 10km loop. De opbrengsten van deze Vijverloop kwamen ten goede aan stichting Somoi Makassar, die zich inspant voor een beter leven voor gehandicapte kinderen in Sulawesi ( Indonesië ).

In het kader van deze Vijverloop voor het goede doel organiseerde de Buurtsportcoach van SRO samen met mede organisator Fysiotherapeut en Running therapeut Hartono Ngadimin een hardloop clinic voor volwassenen. Deze clinic bestond uit 3 lessen. In deze clinic stond naast het hardlopen de ademhaling en het leren kennen van het eigen lichaam centraal. Een goede ademhaling kan je kracht geven of juist van gespannenheid naar meer ontspannenheid brengen, iets wat heel belangrijk is bij hardlopen.

De clinic was vooral bedoeld voor pure beginners; mensen die géén of weinig ervaring hebben met hardlopen. Ook mensen die nooit hebben gesport en graag willen beginnen konden deelnemen. Deelname was gratis.

Share by: